• darkblurbg
    Financial Lease Berekenen

Wat is een maandtermijn?

De maandtermijn bij financial lease bestaat uit een maandelijkse betaling, waarmee je een financial lease terug betaalt aan de leasemaatschappij/kredietverstrekker. Deze maandtermijn bestaat uit een deel aflossing en een deel kredietvergoeding (dit is de inkomstenbron voor de leasemaatschappij). De leasemaatschappij leent je het bedrag en lopen risico voor het uitgeleende geld en ontvangen in ruil daarvoor een kredietvergoeding. 

 

Maandtermijn

De maandtermijn is iedere maand een vast bedrag, deze wijzigt niet tijdens de looptijd. Financial lease wordt gezien als een dienst en daarom is dit vrijgesteld van BTW. De maandtermijn wordt niet verhoogd met BTW. De BTW wordt namelijk vooraf in een keer verrekend, waardoor er geen BTW meer over de financial lease berekend wordt. Zowel de maandtermijn als de slottermijn zijn vrij van BTW. Ook het leasebedrag is vrij van BTW (het te financieren bedrag). 

 

Maandtermijn en incasso

De maandtermijn die je dient te betalen bij financial lease, vindt plaats middels automatische incasso. Hierdoor heb je er zelf geen omkijken meer naar. Het wordt iedere maand netjes van je rekening afgeboekt. Zorg dat je het maandbedrag in je administratie hebt staan bij de vaste lasten en zo weet je precies wat je maandelijkse vaste lasten zijn. Je weet ook hoelang de maandtermijn automatisch wordt ingehouden (dit staat in de overeenkomst van je financial lease contract).

 

Financial lease versus rekening courant van je bank

Veel ondernemers zien financial lease als een goede oplossing. Een ondernemer kiest vaak voor financial lease met als onderpand een auto. Het kan een bedrijfsauto of een personenauto zijn. Een leasemaatschappij accepteert een lening met een auto als onderpand gemakkelijker dan een lening zonder onderpand (rekening courant van je bank) die je gebruikt voor jouw bedrijfsvoering. Mede daardoor maken veel ondernemers de keuze om een auto op basis van financial lease te kopen en daarmee het eigen geld in de onderneming te investeren. Geld om te ondernemen dus.

Als je de auto koopt op basis van financial lease, dan ben je dus economisch eigenaar van de auto. Je investeert hierbij in het kopen van de auto. Je kunt als je een bedrijf hebt dat BTW af moet dragen, profiteren van de BTW teruggave. Wanneer je het bedrag terug krijgt hangt af van wanneer je je aangifte doet, is dat per maand of is dat per kwartaal? Je kunt het bedrag in een keer terug vorderen en de BTW is dan helemaal verrekend. Je betaalt dan geen BTW over je maandtermijn en dat is in jouw voordeel!

 

Fiscaal voordeel

De algemene boekhoudregel is dat een auto in vijf jaar boekhoudtechnisch afgeschreven mag worden. Daarom maken veel ondernemers de keuze om de looptijd van het contract ook te verspreiden over deze jaren. De afschrijving loopt daarbij dan gelijk met de looptijd van een financial lease contract. Het is erg overzichtelijk, het is goed geregeld en je hebt er verder ook geen omkijken meer naar. De rente aftrek is ook nog een voordeel. De rente van de zakelijke lening is namelijk aftrekbaar bij de belastingen, doordat je dit kan boeken als kosten die je winst verlagen. Een ondernemer mag de betaalde rente bij de aangifte verrekenen.