• darkblurbg
    Financial Lease Berekenen

Looptijd en financial lease


Bij financial lease is de looptijd van groot belang. De looptijd is minimaal 12 maanden en maximaal 72 maanden.

Maar voordat we je verder informeren over de looptijd, is het belangrijk om te weten wat financial lease precies is.

Het gaat over een leasevorm en daarbij is de kredietverstrekker juridisch eigenaar van de auto, maar het volledig economisch eigendom gaat over naar de kredietnemer. Het wordt ook gezien als een (zakelijke) lening voor een object voor een bedrijf met of zonder een slottermijn. Bij het termijnbedrag is dan een rente en een aflossingscomponent berekend.

Als ondernemer heeft financial lease een groot voordeel, je hebt hierdoor de mogelijkheid om een auto aan te schaffen, zonder dat het de onderneming liquide middelen gaat kosten. Je profiteert ook van een aantal fiscale voordelen.

 

Kies je voor de aankoop via financial lease? Dan word jij economisch eigenaar van de auto gedurende de looptijd van een contract. Daarbij komt de auto dan ook op je balans te staan. Als eigenaar kun jij de gefactureerde BTW terugvorderen bij de aangifte van de omzetbelasting (voor ondernemingen). Maar je profiteert ook van het feit dat de rentekosten en de afschrijvingskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Als je een auto koopt met een grijs kenteken, bijvoorbeeld een bestelbus of je kiest een auto met een lage CO2 uitstoot, dan kun je rekenen op nog een extraatje en dat is de investeringsaftrek.

BTW meefinancieren met financial lease is ook mogelijk.

 

Wat is de looptijd?

Bij financial lease wordt over de looptijd gesproken, maar wat is dat precies? Eigenlijk gaat het hierbij over de economische levensduur.

Bij financial lease aanbieders kunnen er verschillen aanwezig zijn in de voorwaarden van de overeenkomst. Het is mogelijk dat er tussentijds niet opgezegd kan worden. Als er in de tussentijd wel opgezegd kan worden, dan geldt er vaak wel een vergoeding voor de rente die betaald moet worden, want die wordt anders misgelopen.

Bij occasions (occasion lease) wordt er vaker gekozen voor een kortere looptijd. Wanneer het gaat over een nieuwe personenauto of een bedrijfswagen, kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een langere looptijd. Hierdoor kun je de kosten van financial lease verspreiden over een langere periode, daardoor blijven de maandelijkse kosten ook lager.

Let er goed op dat je de looptijd van je lease overeenkomst altijd koppelt aan de economische levensduur van je aankoop.

 

Hoe lang kan ik financial leasen?

De looptijden bij financial lease zijn mogelijk van 12 tot 72 maanden. 60 maanden is de meest gekozen looptijd.

Een slottermijn is toe te passen. Dit is een laatste te betalen termijn die je maandtermijn verlaagt.

 

Factoren die looptijd beïnvloeden

De looptijd is afhankelijk van de economische levensduur van de auto en dient hier ook op afgestemd te worden. Sommige mensen weten dat ze ongeveer drie jaar een bedrijfsauto willen rijden, sluit dan geen looptijd af van 48 of 60 maanden.

Het is belangrijk dat je de overeengekomen afspraken ook na kunt komen. Laat je daarom goed informeren over de looptijd en de mogelijke factoren die de looptijd kunnen beïnvloeden.

Wij denken graag met je mee over welke looptijd het beste bij jouw financial lease past.

 

Kom er achter wat de exacte verschillen zijn tussen financial lease en operational lease