• darkblurbg
  Financial Lease Berekenen

Operational Lease Auto inleveren

Eindigt je leasecontract bijna? Wat moet je dan doen en waar moet je op letten? Hier lees je alles.

 

Wil je de auto inleveren, dan moet je de auto afmelden en op tijd inleveren.

Dat kan je online doen. Of je kan het doen met de app van je leasemaatschappij.

Meld je de auto niet af, dan loopt het leasecontract door.

 

Je leasecontract eindigt bijna. Je moet dan zelf een afspraak maken bij een van de inleveradressen.

Je lever de auto dan in op een afgesproken tijdstip waarbij je direct een innamerapport ontvangt. De gegevens die daarbij worden geregistreerd worden naar de leasemaatschappij doorgestuurd. Enkele dagen later wordt er een eind afrekening naar je gemaild. Hierin staan alle details uitgewerkt en je ziet eventuele meer gereden kilometers en/of minder kilometers worden verrekend. Dat geldt voor eventuele schades ook.

 

De schades aan de auto (als die er überhaupt zijn) worden door experts bekeken en beoordeeld. Dat houdt in dat er iemand onderhoud auto heen loopt en daarbij letten op eventuele krasjes duiken en andere tekortkomingen.

En juist hier heb ik wat tips voor je, want ik merk dat vaak niet goed gekeken wordt hoe de staat van de auto is, waardoor de inleverschades doorbelast worden en die hadden wellicht voorkomen kunnen worden.

Mijn eerste tip:

 • Loop zelf om de auto heen en maak foto’s van de eventuele krassen, deuken of andere tekortkomingen. Doe dat van buiten en ook van de binnenkant van de auto. 

Leg dan jouw bevindingen naast het inleverprotocol (personenauto). Hier zie je het inleverprotocol voor bestelauto's.

Hou in gedachte dat een schade die als niet acceptabel wordt geclassificeerd, een eigen risico van €150,- wordt gerekend. Mocht je 2 kleine schades op de auto hebben die dicht bij elkaar zitten, dan kan je vaak door zelf preventief de auto te laten herstellen, deze 2 schades laten repareren met maar 1x eigen risico.

Dat vergt uiteraard wel wat handigheid bij de schadehersteller in bespreking van de schade. Het schadebedrijf kent ook de inleverprotocollen van de leasemaatschappij.

 

En hier zie je nog enkele aandachtspunten:

 • Laat kleine krasjes die als niet acceptabel beoordeeld zullen worden vóór het inleveren weg poetsen door een professioneel poetsbedrijf. 
 • Bestickering: als deze op de auto zit, zou ik deze laten verwijderen door de bestickeraar deze heeft gemonteerd, zij weten precies hoe je zonder blijvende schade dit kan laten verwijderen.

Zorg ervoor dat de auto compleet wordt ingeleverd, dus inclusief alle losse accessoires en spullen die bij de auto horen. Denk dan aan:

 • Hoedenplank aanwezig
 • reservewiel + krik aanwezig
 • Afneembare trekhaak aanwezig
 • Overige losse accessoires in auto doen (radiotoebehoren, kentekenpasje, navigatiekaarten (SD etc.)
 • Onderhoudsboekjes instructieboekjes en alle sleutels inleveren
 • en alle andere zaken die bij de auto horen. Gebruik voor je gemak de checklist hieronder:

Bekijk hier de checklist die je kunt printen, dat werkt makkelijk.

 

Met de innameplanner, maak je eenvoudig je afspraak om de auto in te leveren.